Światowy Dzień Jabłka 2021. Dlaczego warto je jeść?
28 września 2021
Wiadomości
Wiecie, że dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Jabłka ‼️
Angielskie przysłowie mówi: An apple a day keeps the doctor away (dosł. jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka)
Jabłko to najbardziej popularny owoc w naszym kraju.
- Polska jest w czołówce europejskich producentów jabłek, nasze odmiany uchodzą za te najsmaczniejsze.
- W Polsce rośnie ok. 40 mln jabłoni, które dostarczają ok. 2–2,5 mln ton owoców.
- Jabłka zawierają witaminę C, większość witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminę A i retinol, witaminę E, tokoferol, witaminę K, β-Karoten, likopen i minerały.
- Jabłka bogate są w błonnik pokarmowy, kwercetynę, pektyny.
- Wspierają perystaltykę jelit.
- Jabłka są źródłem węglowodanów oraz błonnika, toteż spożywane na surowo mają niski indeks glikemiczny. Cukry uwalniają się powoli, przez co zawartość glukozy we krwi wzrasta powoli. Jabłka są zalecane do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hiperglikemię, w rozsądnych ilościach oczywiście, czyli jedno małe jabłko.
- Jabłka znalazły szerokie zastosowanie w kuchni i są jednym z najbardziej uniwersalnych owoców (ciasta, przeciery, dżemy,
- Pektyna z jabłek może służyć jako substancja żelująca w innych przetworach lub deserach.