Marta + Ola = Lody Naturalne NICE
Dwie kobiety, jedna pasja.
Marta i Ola i ich Nice.lodynaturalne
W niedzielę, 14 maja 2023r., o godzinie 11:00 na osiedlu Franciszkańskim przy ulicy Książęcej 22 została otwarta lodziarnia Lody Naturalne NICE.
Lody Naturalne NICE to Marta i Ola – kobiety z pasją. One wiedzą, co robią.
Z przyjemnością spędziłam ciepłe, niedzielne południe w nowym miejscu lodowych smaków.
Tradycyjna receptura i wyrafinowana słodycz (kinder country) albo nieszablonowy przepis łączący w sobie z pozoru niepasujące składniki (kiwi z pietruszką vege).
Lody, bez względu na rodzaj, są przysmakiem, który potrafi skutecznie poprawić humor i nigdy się nie nudzi. Sezon na lodowe smakołyki właśnie się zaczyna, dlatego warto poznać kilka ciekawostek na ich temat.
Lody to ulubiony deser małych i dużych smakoszy. Tradycja ich przyrządzania najprawdopodobniej narodziła się w Chinach, gdzie z owoców, ryżu i różnych przypraw przygotowywano syropy mrożone w studni pełnej lodu. Kulinarni eksperci ścigają się w wymyślaniu nowych smaków, serwując m. in. lody krabowe, piwne, a nawet wasabi czy bekonowe. Z kolei miłośnicy luksusu mogą liczyć na deser z jadalnym złotem, którego cena w jednej z londyńskich lodziarni może przyprawić o zawrót głowy.
Nie zawsze jednak kluczem do sukcesu są ekstrawaganckie smaki i sposób podania. Czasem siła tkwi w prostocie, a tradycja oraz naturalne składniki w połączeniu z fachową wiedzą tworzą unikalną recepturę, która broni się sama.
Na słodko, ale zdrowo!
Lody są zdecydowanie mniej kaloryczne niż czekolada, batony czy ciastka. Osoby, dla których jest to szczególnie ważne, powinny sięgać po sorbety lub lody bez cukru – te dostarczają jeszcze mniej kalorii niż lody mleczne.
Właścicielki NICE przypominają, że lody to produkt lekkostrawny. Zawierają lekkostrawne białka, dzięki czemu osoby starsze, kobiety w ciąży a także dzieci powyżej 2 lat mogą spokojnie jeść lodowe desery.
Pytałam kiedyś Martę i Olę, co robią, aby lody o obniżonej zawartości cukru były nadal smaczne. Próbowałam więc wiem, że w sorbetach bez cukru, aby uzyskać odpowiedni smak przy jego zmienionej zawartości, zwiększa się % owoców do innych składników. W sorbetach bez cukru o smaku truskawkowym jest prawie 3 kg truskawek na jedną bańkę lodów co stanowi około 80% owoców w lodach.
Lody w ciepłe dni dają nam poczucie orzeźwienia, są kulinarną przyjemnością, po której nie musimy mieć wyrzutów sumienia. Są też świetnym pomysłem na spotkania z przyjaciółmi. Wspólne poznawanie nowych smaków może dostarczyć wiele radości.
Dlatego warto zajrzeć do Marty i Oli na najlepsze lody w okolicy bo dla tych dwóch wspaniałych i pracowitych kobiet przyrządzanie naturalnych lodów to prawdziwa pasja i sztuka, którą dopracowały do perfekcji.
Daj się skusić na lody!
I nie tylko na lody!
ul. Książęca 22
osiedle Franciszkańskie
czynne: 09:30 – 20:00