Data:Sroda, 24 Kwietnia 2024 Temperatura na osiedlu Kokociniec: 4°C Stan powietrza na osiedlu: Umiarkowane 60% 122%

Jak biznes gastronomiczny radzi sobie w czasie pandemii ?

W czasie pandemii jedni walczą o przetrwanie swoich biznesów inni zaś wykorzystują ten moment rozwijając swoje interesy lub realizują się z nowymi pomysłami. Rok 2020 okazał się niezwykle trudny dla gastronomii. Z powodu pandemii w marcu zamknięto na dwa miesiące restauracje dla gości. Wprowadzane kolejne ograniczenia w funkcjonowaniu związane z wzrostem zachorowań na Covid -19 spowodowały, że wielu właścicieli branży gastronomicznej musiało dostosować się do obecnej sytuacji lub zamknąć swoje lokale. Najczęściej odnotowany spadek obrotów w branży gastronomicznej jest tak wysoki, że ich właścicielom jest bardzo trudno opłacać swoje stałe zobowiązania, podatki oraz pensje dla zatrudnionych pracowników. Niestety rządowe programy wsparcia dla tej branży są nie wystarczające.
Dostrzegamy, że na rynku przetrwali Ci którzy w ramach oferowanych usług gastronomicznych zdecydowali się dowozić swoje produkty do klientów. Jedno jest pewne, konsumenci nie zamawiają tylko jedzenia w swoich ulubionych knajpkach z głodu ale również z wygody. Pojawił się jeszcze jeden powód–po to by solidarnie je wesprzeć. Od 12 lutego rząd rozszerzył listę luzowanych obostrzeń. Niestety w „odmrażaniu gospodarki” ponownie nie uwzględniono biznesu gastronomicznego, który będzie mógł jak do tej pory oferować jedynie posiłki na wynos lub z dostawą.
Tak więc kiedy będziemy mogli zjeść na mieście, na razie nie wiadomo.

Zdjęcie: Centrum Handlowe Bażantowo

Pan Wojtek Handwerker jest współwłaścicielem restauracji Hirado Sushi, która znajduje się na Bażantowie w Katowicach. Każdy wielbiciel sushi w Katowicach z pewnością zna to miejsce.

Zdjęcie: Anna Bąk

Hirado działa już ponad 3 lata na rynku. Oferuje różnego rodzaju sushi podawane w małych, średnich i dużych zestawach. W karcie swoich dań znajdują się również zestawy wegetariańskie. Każdy znajdzie coś dla siebie, oprócz pozycji z menu można samemu dobierać kompozycję.
Oferowane Sushi to najbardziej popularna potrawa w japońskiej kuchni. Dziś już wiemy, że podbija również serca Europejczyków. W Polsce pierwsze tego typu restauracje pojawiły się w 1995 roku.

Jak ocenia Pan sytuację, która miała miejsce minionego roku ?
Zeszły rok był z pewnością ciężki dla wszystkich z nas. Każdy tęskni za czasami sprzed pandemii i normalnością. Po takim roku docenia się bardziej zwykłe spotkanie z przyjaciółmi, wyjście do kina czy do restauracji. Miejmy nadzieję, że najgorsze już jest za nami.


Jaka Pana zdaniem czeka przyszłość branżę gastronomiczną po zamieszaniu spowodowanym pandemią koronawirusa?
Bardzo liczę na to, że gdy gastronomia zostanie otwarta w pełni, to ludzie z jeszcze większą chęcią będą odwiedzali swoje ulubione miejsca. Nie wszystkie dania da się dostarczyć do domu w takiej samej jakości, osobiście nie mogę się doczekać żeby wyjść z żoną coś zjeść. Do tego dochodzi klimat, przebywanie wśród ludzi, tego z pewnością wszystkim brakuje. Musimy trzymać kciuki żeby wszyscy przetrwali tą ciężką sytuację.


Hirado Sushi przetrwała lockdown. Jak sobie Państwo poradzili w tym trudnym czasie?

Początek wybuchu pandemii był ciężki. Każdy miał duże obawy co ze sobą niesie wirus. Gdy jeździliśmy do pracy każdy dzień wyglądał jak niedziela niehandlowa, wszędzie pustki i zerowy ruch na drogach. Z czasem sytuacja zaczynała się normować, a my przez prowadzenie działalności tylko na wynos, nie mieliśmy żadnych przerw w działaniu. Dla bezpieczeństwa jeszcze większy nacisk kładliśmy na dezynfekcję oraz wprowadziliśmy dostawę bez kontaktu. Klienci opłacali zamówienia online, a my dostarczaliśmy sushi pod drzwi bez widzenia się z zamawiającymi. Gdyby nie pomoc i zaufanie klientów to byłoby bardzo ciężko.

Zdjęcie: Anna Bąk


Na czym polega jakość w gastronomii, co przyciąga klientów ?
Nasza załoga kieruje się najważniejszą zasadą, nigdy nie można oszukiwać klienta. To dzięki nim pracujemy i możemy się rozwijać. Główny nacisk kładziemy na to, aby w podawanych zestawach było dużo ryby oraz żeby wkład do rolek był z produktów najwyższej jakości. Staramy się dopieścić każdy szczegół, aby nie zawieźć zaufania naszych klientów. Bardzo ważna jest również otwartość dla zamawiających, chcemy działać tak, żeby każdy kto u nas zamówił sushi, miał ochotę w przyszłości zrobić to jeszcze raz.

Dziękuję za poświęcony czas i rozmowę.

A tymczasem w związku z wyjątkową sytuacją związaną z COVID-19 zachęcamy Państwa do składania zamówień wybranych dań poprzez stronę:

www.hiradosushi.pl

Zachęcamy również Państwa, do śledzenia oferty restauracji Hirado Sushi na portalu społecznościowym FB:

Hirado Sushi

Ze względu na bardzo trudną sytuację lokalnych przedsiębiorców w czasie pandemii w ramach Akcji Wspieramy Lokalny Biznes wkrótce na naszej stronie uruchomimy Katalog Przedsiębiorców. W ramach zestawienia firm znajdą się takie informacje jak min. zakres działalności, logo, miejsce wykonywania usług czy inne przydatne informacje związane z działaniem w czasie pandemii. Mamy nadzieje, że chociaż w małym stopniu pomoże to naszym lokalnym przedsiębiorcom skierować dodatkowych klientów do ich usług czy produktów. Więcej informacji niebawem na kokociniec.pl!

Pamiętajmy aby zachować solidarność z lokalnymi przedsiębiorcami branży gastronomicznej i nagłaśniać inicjatywy takie jak Akcja Wspieramy Lokalny Biznes !

#Gartronomia , #LokalnyBiznes , #WspieramyLokalnychPrzedsiębiorców , #WspieramyLokalnyBiznes

Dorota Żywica
Publikowane przez Dorota Żywica Jestem działaczką i organizatorką społecznościową, wolontariuszką fundacji DKMS, założycielką grupy społecznej Inicjatywa Mieszkańców Osiedli Kokociniec i Sadyby, członkinią Stowarzyszenia Mieszkańcy Dla Katowic. Jeśli uważasz że to co robię jest ważne i potrzebne wesprzyj moją działalność kupując dla mnie wirtualną kawę poprzez buycoffee.to/kokociniec.pl